sobota, november 03, 2007

surströmming

... preteklo zimo je moj predragi brat prebil na daljnem severu Evrope ... dolge večere in obdobja brez sončne svetlobe so si sredi odročnih in zaledenelih gozdov krajšali s pripovedovanjem o ... recimo drugačnih in nam nevsakdanjih tradicionalnih jedeh ...
... na Švedskem za tradicionalno jed velja surströmming ... to je fermentirani baltski oslič ... in sama stvar sploh ne bi bila zanimiva, če ne bi oddajala groznega smradu ... prirejajo celo ogromne zabave, kjer jejo dotično ribo ... in zabave so znane po tem, da ljudi ne vabiš, privabi jih vonj ... hm ...
... skratka, moj pogumni brat je deželi iztrgal eno izmed znamenitih pločevink in jo prinesel v rodno Slovenijo ... tu je leto dni čakala v hladilniku ... nakar je bila organizirana prva (in verjetno edina) zabava s surströmmingom v Sloveniji ... vse zainteresirane je pot vodila v zavetje gozda, kjer smo pločevinko po predpisih odprli v lavorju, polnem vode ... izkazalo se je, da smrad sploh ni tako močen ... a zadosten, da ti zapolni celo ustno in nosno votlino, če poješ le majhen košček ... skratka, prvič, zadnjič in edinič ;)



5 comments:

marTina pravi ...

Oh, izgleda pa res ... okusno:)

Tamara pravi ...

mmm ... sm kr lačna ratala k sm tole zadno fotko vidla vidla:)

мартина pravi ...

Anede? Tako privlačno servirano in to ... njami:)

ursa pravi ...

no, če vaju tok ma, da bi probali ... bom pogledala, če je še kaj ostalo ;)

Tamara pravi ...

ja ja, ti kr na faks prnes ... se bomo enkrat za spremembo odpovedal pici iz hollyja:)