sreda, julij 18, 2007

po Toporišiču

bi tale sestavek bržkone lahko povedali drugače oz. slovensko ustrezneje ... vzemimo za primer tale sestavek, ki je sicer popolnoma brez kakšnega globjega pomena oz. bi mu kakršnokoli pametno vsebino celo težko pripisali ...

Peter je naveličano strmel v svoj novi prenosnik in kadil cigareto. Vmes je vsake toliko časa ugriznil v veliko žemljo, iz katere je počasi curljala majoneza. Kar naenkrat je vstal, vzel s police žeton za avtobus in se odpravil v mesto na hamburger.

no, po našem predragem Toporišiču bi se sestavek glasil takole:

Peter je naveličano strmel v svoj nakolenčnik in kadil svaljčnico. Vmes je vsake toliko časa ugriznil v veliko razpočnico, iz katere je počasi curljala majoneza. Kar naenkrat je vstal, vzel s police vrženček za avtobus in se odpravil v mesto na mesni krof. (ja, vem ... kar mine te, da bi še kdaj jedel hamburger ...)

če se kdo spomni še katere njegove briljantne besede ... bring it on ... :)

5 comments:

Tamara pravi ...

lol urša... si pa čist notr padla:)) jst poznam "zgoščenko"... drugač sem pa mnenja, da besed ne more "izumljati" en sam človek - strokovnjak, ampak morajo izhajati iz rabe govorcev slovenskega jezika. tko da je men tole čist lari fari ...

Rok pravi ...

baje je tudi "pocestnica" njegova iznajdba. Označevala pa naj bi trolo, oz. mestni avtobus (al kaj že - sj nism zihr =)

Anonimni pravi ...

glob(l)jega? tole tud ne bi blo všeč JT-ju.

Pa "majoneza" tud ni ravno naša; predlagam: je počasi curljala "redilnica" etc.

ursa pravi ...

uuu ... nekdo se gre novega toporišiča ;) ... sam mi je všeč ... sendvič = polnjena razpočnica z redilnico ... lol

marTina pravi ...

Da se še jst mal oglasim - bi samo povedala, da se strinjam s Tamaro. Jezika ne moreš ustvarjati umetno, razvijati se mora z ljudstvom. Tako da, Toporišič, sej si velika faca, sam ne preveč komplicirat ... :) Aja - sem se pa spomnila, da je tale mojster imel en poseben predlog tudi za italijansko jed, ki jo večina nas obožuje, tj. pico. Reklo naj bi se ji (ne vem natančne definicije) kvašeno testo okrogle oblike z različnimi nadevi.